Een traag werkend darmstelsel. Als een konijn te weinig hooi en groenvoer eet, krijgt het te weinig vezels binnen. De vezels zorgen voor een optimale beweging van de darmen. Deze beweging zorgt ervoor dat voedsel doorgevoerd wordt. Konijnen wassen zichzelf erg veel en krijgen daarom nogal wat haren binnen. Bij een goede darmwerking komen de haren met de keutels naar buiten. Maar als de beweging van de darmen te traag is, blijft het voedsel te lang in de maag en als deze massa uitdroogt, blijven de grove delen over (waaronder het haar). De vochtige maaginhoud wordt langzamerhand een massieve, vastklevende massa. Het konijn krijgt hierdoor een vol gevoel, waardoor het minder gaat eten, en omdat het minder gaat eten, bewegen de de darmen zich nog trager. Het lichaam ontrekt vocht aan de maag, en vervolgens droogt het voedsel uit en wordt een vastklonterende massa, die niet meer weg kan. Nu is er een verstopping ontstaan.
Je konijn gaat steeds minder eten en de keutels worden steeds kleiner. Tot dat het konijn stopt met eten en keutelen. Wat te doen?
Het beste kun je direct naar de dierenarts gaan. Deze zal darmstimulerende middelen en pijnstillers injecteren. Ook zal er vocht toegediend worden om uitdroging te voorkomen. En het konijn krijgt dan een laxerend middel zoals Laxatract.
Daarna moet je thuis verschillend groenvoer aanbieden. Bv. Peterselie, wortelloof, andijvie, paardenbloemblad, gras, wortel (werkt laxerend). Daarbij geef je 2 x daags pijnstiller (Carprofen drops of Metacam)) en 4 x daags Cisaral drops en Metocloral drops en 3 x daags Laxatract en 3 x daags vers ananassap. (bevat een enzym dat de verstopping afbreekt, geen blikananas!) Ook kun je dwangvoeren met wortelhapje (Olvarit). Verder laat je je konijn zoveel mogelijk hooi eten.
Laat je konijn veel bewegen voor een goede darmwerking.