Konijnen voelen zich het prettigst in hun natuurlijke omgeving: buiten. Heb je een tuin? Dan kun je je konijn deze omgeving geven! Hoewel het natuurlijk ook mogelijk is om konijnen binnen te houden, gaat dit artikel over de locatie van buitenhokken voor konijnen. Naast de typische maatregelen zijn er ook een paar minder bekende tips en trucs waarmee rekening moet worden gehouden. Alleen de konijnen buiten laten zonder een goede voorbereiding is niet genoeg.

Dus wat maakt de perfecte locatie voor een konijnenhok? Aan welke criteria moet men denken? Zijn er verschillen tussen verschillende verblijven?

Plaatsing buitenhok

Een buitenhok moet op een beschutte plaats staan, wind of regen mogen niet in het hok slaan. Het beste is de opening op het oosten te zetten. Op zonnige dagen moet het konijn voldoende schaduw hebben want een konijn raakt snel oververhit en kan dan sterven.

Het hok dient aan de binnenkant onbewerkt te blijven en aan de buitenkant wind en waterdicht gemaakt te worden.

Het hok staat een stukje van de grond af op lage poten, zodat er geen optrekkende kou is. Het dak steekt een stukje over de inslaande regen tegen te gaan. Het hok moet van buitenaf zeer goed gesloten worden, zodat slimme roofdieren het hok niet open kunnen maken.

In de winter

In de wintermaanden wordt er in het nachthok extra stro gedaan. Bij strenge kou kan de voorzijde van het hok gedeeltelijk afgesloten worden door plexiglas of een jute zak. Er moet altijd voldoende frisse lucht blijven. Bij meer dan 12-15 graden vorst en gure oostenwind kan het hok eventueel in een tochtvrije ruimte gezet worden.

Buitenhok extra isoleren bij kou

Je kunt een buitenhok ook extra isoleren door gebruik te maken van kant-en-klare isolerende hoezen die over de buitenkant van het hok gaan. Natuurlijk werkt een doe-het-zelf dekzeil of deken over de buitenkant ook. Zorg er wel voor dat er nog voldoende lucht bij het dier komt!

Afmetingen konijnenhok

Het hok moet ruim zijn, breedte 1,50 meter en diepte en hoogte 0.60 meter is echt het minimum voor kleine tot middelgrote konijnen. De dieren moeten er rechtop in kunnen zitten. Een derde van het hok moet bestaan uit een gesloten nachthok. Dit nachthok is een veilige schuilplaats die konijnen nodig hebben. De opening van het nachthok moet net zo groot zijn dat deze er net doorheen kan komen.

Deze richtlijnen zijn de traditionele konijnenhokken voor buiten. Liever zouden we zien dat het dier meer ruimte heeft, des te meer, des te beter! Een ren of gedeelte waar het dier lekker naar buiten kan heeft voorkeur.

Aandachtspunten samengevat

  • Formaat is key! Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is dat het konijn zich kan bewegen.
  • Meerdere konijnen in een hok heeft voorkeur
  • Zorg dat het buitenhok op pootjes staat. Zo trekken kou en vocht niet via de onderkant naar binnen
  • Zorg voor een gesloten nachtverblijf voor warmte en veiligheid
  • Plaats het hok op een tochtvrije locatie met voldoende zon- en daglicht