Wanneer je konijn ziek is zul je naar de dierenarts moeten. Op deze pagina een overzicht van dierenartsen in Nederland waar je met je konijn terecht kunt.

Consult voor konijnen en knaagdieren

Vaak betaal je wanneer je de dierenarts bezoekt een los consult. Dit is een tijd die voor jouw konijn gereserveerd wordt bij de dierenarts en die tijd heeft de dierenarts beschikbaar voor jou. De duur van een consult verschilt per dierenarts, maar zit meestal tussen de 10 en 20 minuten. Kosten voor behandeling, medicijnen en eventuele vaccinaties komen hier nog bij. Soms worden voor de consults voor een konijn andere tarieven gehanteerd dan die voor een hond of kat.

Eenvoudigere behandelingen (denk bijvoorbeeld aan het knippen van de nagels) worden veelal tijdens een inloopspreekuur door de assistent(e) uitgevoerd. Je hoeft dan geen consult te betalen, maar betaalt alleen een vergoeding voor het knippen. Ook dit verschilt per dierenarts.

Behandelingen

Een dierenarts kan in de meeste gevallen de behandelingen zelf uitvoeren. Dit gaat van vaccinatie en toedienen van medicijnen tot operaties, sterilisatie en castratie. Sommige ingewikkelde operaties worden uitgevoerd door een gespecialiseerd dierenarts.

Konijn vaccineren bij de dierenarts

Zeker bij konijnen zijn er een aantal ziektes die grote gevolgen voor het dier kunnen hebben. Het vaccineren of inenten van je konijn is dan ook extra belangrijk, misschien nog wel belangrijker dan bij een hond of kat. Een dierenarts informeert graag over de aan te raden vaccinaties, bijvoorbeeld tegen Myxomatose, VHD1 (ook wel VHS of RHD genoemd) en VHD2.

Dierenartsen voor konijnen

Nederland kent enkele duizenden dierenartsen waarvan het grootste deel gespecialiseerd is in gezelschapsdieren. Konijnen vallen hier ook onder. Een overzicht met specialisten in jouw buurt volgt hier binnenkort.