Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je konijn altijd vers water heeft. Je zult daarom een goede konijnenwaterfles of een stevig waterbakje moeten hebben om vers water voor het dier te hebben.

De populairste drinkmethode voor konijnen is een op de kooi gemonteerde drinkfles. Veel van deze zijn gemaakt van knaagbestendig materiaal en zijn voorzien van een roestvrijstalen, druppelvrije tuit om de kooi droog te houden. Een andere goede keuze is een automatische konijnendrinkbak of een konijnenwaterbak die door de druk van het water in het reservoir ervoor zorgt dat de drinkbak van je konijn voortdurend wordt aangevuld. Uiteraard werkt een traditioneel bakje ook prima voor water. Deze zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten, gemaakt van steen, metaal of een ander kauwbestendig materiaal.

Drinkfles

Handig zijn de speciale drinkflessen die op zijn op gemonteerd worden aan het draadstaal of gaas van het hok. Via een druppelvrije tuit kan het konijn drinken zonder dat er water in het hok terecht komt. Bijkomend voordeel is dat het water in de fles altijd lekker schoon blijft: er kan geen stof, zaagsel of ander vuil in terecht komen.

Drinkbakje

Sommige konijnen houden niet van de drinkflessen. Ook kan het verblijf van het dier niet geschikt zijn voor de drinkfles. In die gevallen kan een ouderwets drinkbakje goed dienst doen. Zorg voor een bakje dat specifiek voor konijnen of knaagdieren is. Deze zijn gemaakt van materiaal dat niet slecht is voor het konijn en wat het dier niet kapot kan knagen. Een gewoon plastic bakje is om die reden niet geschikt.

Belangrijk is dat het water in een drinkbakje vaker ververst wordt aangezien het sneller vervuilt.

Hoeveel water drinkt een konijn op een dag?

Konijnen drinken ongeveer 50-150 ml per kilo lichaamsgewicht per dag. Een volwassen konijn van 4 kilo drinkt dus ongeveer tussen de 200 ml en 600 ml water per dag. Twijfel je of je konijn wel voldoende drinkt? Of vermoed je dat het dier juist veel te veel drinkt? Bespreek je zorgen met een dierenarts.

Druppelende konijnen waterfles

Om te voorkomen dat de waterfles druppelt zijn er een aantal aandachtspunten die goed zijn om te controleren:

  • de rubberen ring; is deze goed geplaatst en nog volledig intact?
  • tik op het balletje aan het einde van de tuit te tikken, soms zit hier iets tussen waardoor water lekt.
  • knijp zachtjes in de waterfles om hem door te spoelen

Waterfles schoonmaken

Een waterfles voor je konijn kun je het best schoonmaken door hem met de hand af te wassen met een beetje afwasmiddel en water. Plastic flessen kun je ook met een speciale flessenborstel schoonmaken. Glazen flessen en sommige plastic varianten (check de opschriften op de fles!) kunnen ook in de vaatwasser. Zorg na het schoonmaken altijd dat je de fles nog even goed afspoelt om te voorkomen dat er afwasmiddel achterblijft wat je konijn anders binnenkrijgt.