Een konijnenren biedt een konijn een vrije omgeving waarin het dier lekker kan bewegen. Een ren is vaak gemaakt van stevig gaas of draadstaal en is buiten neer te zetten. De ren zorgt ervoor dat het konijn lekker buiten kan zijn en zich kan bewegen zonder gevaar te lopen of te kunnen ontsnappen. Het is een goede aanvulling op een buitenhok om meer bewegingsvrijheid te bieden.


Gebruik konijnenren

De ren wordt aan, of om het hok heen gebouwd. Zo kunnen de konijnen vanuit het hok zelf de ren in en uit. Via een kippenloopplank kunnen de konijnen het hok in en uit gaan. Een gedeelte van de ren kan overdekt gemaakt worden zodat de dieren bij regen beschut in de ren kunnen zitten.


Beschutting

Zeker wanneer je de konijnenren buiten gebruikt is een plaatsje waar je konijn beschut kan zitten van groot belang. Voor buiten kies je het best voor een ren met een “dak”, een ren die ook aan de bovenkant bescherming biedt. Niet alleen tegen ontsnappen van je konijn, maar ook tegen eventuele andere dieren die jou konijn willen aanvallen. Denk aan honden, katten en zeker ook (roof)vogels.

Daarnaast moet een ren buiten ook bescherming bieden tegen weersinvloeden: zon en regen. Een buitenren biedt daarom een overdekt gedeelte of de mogelijkheid naar een konijnenhok over te springen.


Hoe groot moet een konijnenren zijn?

Een ren kan eigenlijk nooit groot genoeg zijn. Vier vierkante meter is het minimum aanbevolen voor twee konijnen, groter mag altijd! Konijnen buiten in een hok houden zonder uitloopmogelijkheid is af te raden. Dit past niet bij de natuurlijke behoeftes van deze dieren. Ook bij een beperkte ruimte is een uitloop te creëren door een hok op poten te zetten, en de ruimte onder het hok te benutten als kleine ren door het af te zetten met gaas.