Nederland kent vele konijnenfokkers. De een is gespecialiseerd in specifieke konijnenrassen, de ander heeft verschillende soorten konijnen. Maar welke konijnenfokker kun je met gerust hart een baby konijntje (ook wel “lamprei” genoemd) aanschaffen? En wat zijn signalen dat je een fokker maar beter links kunt laten liggen? Hier lees je alles over het kiezen van een goede konijnenfokker.

Lijst van fokkers

Veel mensen zijn op zoek naar een lijst met fokkers die konijnen aanbieden. Deze lijsten lijken erg handig wanneer je een baby konijntje zoekt. Dergelijke overzichten zijn echter ook een risico, een risico om een dier aan te schaffen bij een fokker die niet goed omgaat met de gezondheid van de dieren.

Om deze reden zijn wij geen fan van dergelijke lijsten. Wij zouden pas achter deze lijsten staan wanneer we zelf iedere fokker zouden kunnen bezoeken, het liefst onaangekondigd, op meerdere tijdstippen en eens per periode. Pas dan kun je echt een beeld vormen van het dierenwelzijn bij de fokkers en de gezondheid van de aangeboden dieren.

Helaas is dit natuurlijk niet haalbaar. Om die reden geven we liever een aantal tips bij de keuze voor een fokker zodat je zelf kunt oordelen of een fokker betrouwbaar is en geeft om dierenwelzijn zodat jij een gezond konijntje aanschaft!

Tips bij kiezen van een konijnenfokker

met de volgende tips verklein je de kans een konijn van een broodfokker te kopen. Wanneer je alert bent en goed voorbereid heb je een veel kleinere kans een ziek of zwak konijntje te kopen en ben je zekerder van een gezond konijn!

  • Ga altijd zelf kijken en neem eventueel iemand mee die verstand heeft van konijnen
  • Kijk altijd hoe actief en speels het diertje is
  • Twijfel je? Koop het konijntje niet!
  • Koop niet uit medelijden, hoe moeilijk het ook is. Je stimuleert de fokker daarmee alleen maar door te gaan.
  • Een goede fokker vind je minder vaak via Marktplaats. Wees met konijnen(fokkers) via die site extra alert
  • Ga eens kijken bij een konijnenopvang of dierenasiel en geef een dier een tweede kans
  • Let op de hygiëne bij de fokker. Dit zegt veel over hoe ze met dierenwelzijn omgaan
  • Stel kritische vragen: hoeveel nestjes hebben ze? Wanneer zijn de konijntjes geboren? Mag je de vader en moeder zien?
  • Nogmaals, bij twijfel, niet kopen!