Veel mensen schaffen een konijn aan zonder goed na te denken over de gevolgen. Konijnen zijn na een tijdje ongewenst en belanden bijvoorbeeld bij een konijnenopvang. Exacte aantallen zijn niet bekend, maar dat het in Nederland om duizenden konijnen gaat die dit lot trof is zeker. Ons landje kent dan ook vele konijnenopvangen, deels specifiek gespecialiseerd in alleen konijnen, deels dierenopvangen die naast konijnen ook andere dieren onderbrengen.

Konijnenopvang?

Wat is een konijnenopvang nu eigenlijk? Er zijn een aantal soorten te onderscheiden:

  • Dierenopvang die konijnen accepteren: deze opvangen bieden onderdak aan vele soorten dieren. Honden, katten, knaagdieren, konijnen, ze zijn allemaal welkom.
  • Gespecialiseerde konijnenopvang: deze opvang is gespecialiseerd in de opvang van konijnen
  • Vakantieopvang: een opvang die konijnen of andere dieren tijdens vakantieperiodes ontvangt en verzorg. Dergelijke pensions worden op deze pagina niet bedoeld met “konijnenopvang”.

Welke konijnen komen in een opvang?

Leuk, een klein konijntje voor je kind! Zo kan je dochtertje of zoontje verantwoordelijkheid bijgebracht worden die het zorgen voor een huisdier met zich meebrengt. Een konijn kan echter een aardige leeftijd bereiken en al die jaren dien je goed voor het diertje te zorgen. Vaak staan mensen er niet bij stil dat ook wanneer de kinderen opgegroeid zijn de zorg voor het diertje blijft bestaan. De interesse van de kinderen verdwijnt na verloop van tijd of de kinderen gaan het huis uit. Maar de zorg voor het konijn blijft. Dit is een moment dat voor veel konijnen een nieuw thuis gezocht wordt. Een opvang is dan vaak het nieuwe thuis voor deze dieren. En omdat ze wat ouder zijn, zullen ze niet snel de opvang verlaten.

Naast dieren die niet langer meer gewenst zijn komen er ook een hoop konijnen waar niet langer meer voor gezorgd kan worden. Denk aan financiële zorgen, gezondheid of overlijden van de baasjes van het dier. Voor het konijn wordt dan een nieuw thuis gezocht en het dier beland in de opvang.

Ook komt het voor dat de dierenambulance bijvoorbeeld een tam konijn in het wild aantreft dat gewond is. Dergelijke dieren worden meegenomen door de dierenambulance en vervolgens bij een dierenasiel langs gebracht wanneer ze wat aangesterkt zijn, wachtend op een nieuw, warm thuis.

Als je kunt zien zijn er vele redenen waardoor konijnen in een konijnenopvang terecht komen.

Konijnenopvangen in Nederland

Nederland kent vele opvanglocaties voor konijnen. Onderstaand een overzicht van een aantal van deze organisaties