Konijnenziekte: Trommelzuch / Gas

Share Button

In de eigenlijke betekenis van het woord is trommelzucht een ophoping van gassen in maag -en of darmen, waardoor de buik zeer in omvang toeneemt en gespannen is. Vaak is er sprake van diarree. De trommelzucht als zelfstandige ziekte berust op voedingsfouten. Het voedsel is in dit geval in maag en darm tot gisting gekomen, waardoor overmatig gasvorming optreedt. Het konijn zit in het ernstigste geval onbeweeglijk, soms in het benauwd  en springt tegen de wand van het hok omhoog. De blik der ogen is flauw of angstig. Dikwijls is er ademnood en soms zijn er braakneigingen en speekselovervloed. Een der oorzaken ligt in het voeren van witte klaver, te nat hooi of gras, rauwe aardappelen, koolbladeren, bieten, bonen, bevroren voer, maïs en vers brood. Als deze voedingsmiddelen verkeerd of in te grote mate gegeven worden, dan ontstaat er gas in de darmen van het konijn. Vooral jonge konijnen niet teveel groenvoer ineens geven, laten wennen aan beetjes en stukjes van nieuw groenvoer.

Verdere oorzaken: ziekte, verwaarlozing, omgevingsverandering, stress, onregelmatige voertijden, te weinig beweging, vieze kooi en oud drinkwater waar bacteriegroei in zit.

Wat te doen?

Konijn temperature, deze moet tussen de 38,0 en 39,5 graden zijn. Is deze lager dan op warmtematje/snugglesafe of onder warmtelamp om shock te voorkomen.
Als je konijn als gevolg van gas niet meer wil eten moet je gaan dwangvoeren met gewelde en gepureerde biks of science selective brokjes. (Om de 6 uur 10 ml bij konijn van 2 kg)  .Dit in een spuitje opzuigen en rechtstreeks in de bek spuiten. Ook moet je konijn pijnstillers hebben. Door de gasbuik hebben ze pijn en eten ze niet. Je kunt Carprofen drops geven of Metacam/Novacam. ( 2 x daags). Daarbij geef je 3 x daags Metocloral drops /Primperandrank of primperid voor de darmstimulerende werking daarvan. Ook geef je je konijn Infacol.(Kruidvat) Het eerste uur 3 x 0,8 ml en daarna elk uur 0,8 ml tot je verbetering ziet.

Laat je konijn ook zoveel mogelijk bewegen. Dit is goed om het gas mee weg te krijgen. Zie je op korte termijn geen verbetering ga dan snel naar de dierenarts. Zij kunnen een sterkere pijnstiller injecteren en darmstimulerende middelen (Primperid).

Leg het konijn in een warm deken en ga zo snel mogelijk naar een dierenarts. Op te merken is dat de behandeling in veel gevallen te laat komt en het konijn sterft. Het is dus beter deze aandoening te voorkomen en zeer voorzichtig te zijn met bovenstaande voedingsmiddelen.