Dit komt vrij vaak voor bij konijnen en kan verschillende oorzaken hebben. Dikwijls komen stof en haren in het oog terecht, prikkelen het bindvlies en leiden uiteindelijk tot een ontsteking. Bij langharige konijnen kunnen vooral haren in de ogen raken. Als dit gebeurt,kan door voortdurende prikkeling leiden tot een chronische bindvliesontsteking. Sigarettenrook is eveneens gevaarlijk en kan conjunctivitis veroorzaken. Buiten kunnen sterke wind, ultraviolette stralen of een reeds bestaande allergie tot bindvliesontsteking leiden.
Oorzaken conjunctivitis
- De oorzaak is vaak irritatie of tocht.
- Soms wordt de ontsteking veroorzaakt door een afwijking aan het ooglid, haartjes op de rand of afwijkingen in de stand van het oog.
- Onvoldoende traanproductie veroorzaakt een typische bindvliesontsteking; een keratoconjunctivitis sicca (KCS)
- Bij allergieën of infecties (door een virus of bacterie veroorzaakt) zijn vaak beide ogen ontstoken. Luchtweginfecties (bijvoorbeeld niesziekte bij de kat) gaan vaak samen met oogontstekingen.
- Lang niet altijd is de oorzaak op te sporen.
- Het ene dier is gevoeliger dan het andere.
In de regel berusten tranende ogen op een ontsteking van het slijmvlies van de oogleden veroorzaakt door stof, tocht of prikkeling door scherpe strodeeltjes. De uitvloeiing is meestal waterig en soms meer slijmerig/etterig. Heeft de aandoening langere tijd bestaan, dan heeft zich onder invloed van het uitvloeiende vocht op de kophuid onder de voorste ooghoek een kale plek gevormd. Meestal veroorzaakt de ontsteking jeuk zodat het konijn probeert met zijn voorpoten in zijn ogen te wrijven. De oogleden kunnen gezwollen zijn. Hoewel elk konijn aan een traanoog kan lijden, loopt de Franse Hangoor toch een grotere kans.
De behandeling richt zich op de verwijdering van de oorzaken. Het hok zal tochtvrij moeten zijn, de lucht fris en stofvrij, de bodembedekking schoon en zacht. Er zijn middelen voor deze aandoening verkrijgbaar bij de dierenarts. Bv antibioticum-oogzalf /oogdruppels.