Snot is geen fraai woord, maar een verzamelnaam voor een reeks ziekten met een abnormale neusuitvloeiing af en toe gepaard gaande met niezen. In het beginstadium is het vrijwel onmogelijk vast te stellen met welk soort snot men te maken heeft. Vaak treedt er ook ettering van het oogslijmvlies op, of een middenoorontsteking, zelfs een ontsteking van de hersenvliezen. Abcessen aan hals en keel zijn niet zeldzaam. Onder deze omstandigheden behoeft het niet te verwonderen dat het konijn ziek wordt en sterft. Een behandeling van echte snot is geen gemakkelijke opgave. Veel hangt af van de aard van de bacterie die de oorzaak is. In het laboratorium is het mogelijk de soort bacterie te laten identificeren en laten onderzoeken voor welk antibioticum deze gevoelig is, dan kan hierop de behandelingsmethode opgebouwd worden. Zieke dieren moet men scheiden van gezonde dieren. Hokken waarin konijnen hebben gezeten die aan snot lijden moeten grondig gereinigd en ontsmet worden.

Er zijn twee bacteriën die een infectie van de luchtwegen kunnen veroorzaken bij het konijn. Meestal gaat het om de minst ernstige van de twee, namelijk Bordetella bronchiseptica. Deze veroorzaakt een snotneus en in een enkel geval traanoogjes. Veel ernstigere verschijnselen geeft Pasteurella multocida. Bij huiskonijnen zien we deze bacterie nauwelijks. De symptomen kunnen bestaan uit een snotneus, traanoogjes, oorontsteking, longontsteking en abcessen.

Diagnose De diagnose wordt veelal gesteld aan de hand van de symptomen. In de hevige gevallen, waarbij de dieren met open bek ademen, zal verder onderzoek moeten worden gedaan om onder andere longproblemen door een hartprobleem uit te sluiten. Veelal wordt dan een röntgenfoto gemaakt van de borstkas en eventueel een ECG.

Behandeling Beide bacteriën zijn onder controle te krijgen met een antibioticumkuur. In een aantal gevallen moeten verschillende antibiotica worden gecombineerd.

Prognose Konijnen kunnen geheel klachtenvrij worden na het gebruik van een antibioticumkuur. Omdat ook gezonde konijnen de bacteriën bij zich dragen is het mogelijk dat het konijn weer ziek wordt na verloop van tijd. Afhankelijk van de ernst van de symptomen zal dan weer worden besloten om een nieuwe antibioticumkuur te starten. In dergelijke gevallen wordt ook bekeken of een ander antibioticum moet worden gebruikt. Ook wanneer de klachten niet geheel zijn verdwenen na een eerste antibioticumkuur kan ervoor worden gekozen om een ander antibioticum in te zetten. Soms blijft er echter altijd een restverschijnsel over van de ziekte, deze aandoening wordt “Chronische Snot” genoemd.

Als je konijn wat niest of verkouden is kun je zo ie zo alvast meer weerstand op gaan bouwen door Echina Force -druppels van Dr. Vogel te geven onder het drinkwater. Zo’n 10-15 druppels in een flesje van 0,5 liter. Dit geef je dan twee weken. Hiermee bouw je meer weerstand op en onderdruk je de symptomen van ‘snot’. Deze druppels dan een paar keer per jaar twee weken  blijven geven aan je konijn om continue de weerstand hoog te houden.!!!

Vaak wordt er antibiotica voorgeschreven door de dierenarts. ( Baytril of Doxoral aqua drops.) Dit helpt slechts even en dan komt het weer terug. Wat vaak wel helpt is Tetracycline/ Terramycine LA. Deze antibiotica wordt onderhuids geïnjecteerd. De dosis na 4 dagen herhalen, 4 weken lang. Deze antibiotica zou ook helpen voor de Bordetella bacterie –> familie van de Pasteurella. Dan hoor je je konijn vaak rochelen op de luchtwegen en heeft hij geen natte neus.

Ook doe je er verstandig aan om je konijn extra vitamine C te geven door bv wortel of witlof te geven. Of neem Multivitamen voor knaagdieren Beaphar.