Konijnenziekte: Myxomatose

Share Button

In ons land werd myxomatose in 1953 voor het eerst geconstateerd nadat het jaar daarvoor in Frankrijk een zekere dr. Armand Delile in de omgeving van Parijs enkele wilde konijnen op zijn landgoed met dit virus besmette, omdat hij overlast had van deze dieren………..
Het virus dat deze ziekte overbrengt is niet te genezen. De symptomen van deze ziekte zijn zwellingen rond de ogen, waarbij een etterige uitvloeiing plaatsvindt. De hersenen worden aangetast, oren, neus en lippen zwellen en blindheid volgt.

Ook aan de geslachtsorganen treden deze zwellingen op. Onder de huid vormen zich kleine knobbeltjes die duidelijk te voelen zijn. Het verloop van deze ziekte is stormachtig, na ongeveer 5 dagen sterft het dier. Het slachtoffer lijdt aan hevige pijnen. Muggen en vliegen worden als de voornaamste overbrengers van de ziekte beschouwd, waarbij ook enkele vlo-soorten in aanmerking komen.

Konijnen moeten 1 x per jaar ingeent worden met de cocktail van Nobivax : Myo-RHD

Behandeling Myxomatose:

Er zijn konijnen die toch myxomatose krijgen terwijl ze wel geent waren, ze hebben op dat moment dan een lage weerstand gehad in combinatie met besmette muggenkolonies die constant gestoken hebben zodat ze toch een milde vorm van myxomatose krijgen. Konijnen die niet geent zijn en t krijgen hebben weinig kans met behandelen…

Het beste deze behandelen met:

2 x daags antibiotica (Enrofloxoraldrops/Baytril/Enroxil)

om de dag Duplocilline LA erbij injecteren ( dit versterkt de antibiotica)

2 x daags pijnstiller (Carprofendrops, Metacam, Novacam of Melovem)

2 x daags 5 druppels weerstanddruppels oplossen in 1 ml water en in de bek geven (Dr Vogel, Bloem of drogist,  Euchina Force)

1 x per week multi vitamine  injecteren

Korsten insmeren met Honingzalf/Dermielzalf

Ogen zalven met Cavasan oogdruppels 2-3 x daags

Het konijn eet liever groentes als hooi en brokken. Uit onze ervaring blijkt dat ze de selective brokken wel goed eten.

Kruiden geven zoals peterselie, munt en bascilicum.

het herstel kan 6 weken duren!

 

Nobivac_Myxo-RHD-496x198