Konijn & Voeding

Share Button

Opletten met groenvoer, dit moet voorzichtig aan opgebouwd worden.!

Konijnen horen een slank en gespierd lichaam te hebben. Er mag geen dikke laag vet over de ribben zitten. De wam (grote huidplooi onder de kin) van en voedster mag niet zo groot zijn dat hij in de weg zit met wassen of eten. De heupbeenderen mogen echter niet uitsteken, want dan is het dier te mager. De meeste konijnen zijn helas te dik omdat ze te veel of calorierijk voedsel krijgen. Verder speelt te weinig bewegingsruimte vaak een rol. Bijna alle voedingsstoffen die konijnen nodig hebben halen ze uit hooi, groenvoer en blindedarmkeutels. De meest ekonijnen krijgen teveel droogvoer en teweinig hooi en groenvoer.

Te weinig hooi kan gebits- en gezondheidsproblemen veroorzaken. Advies 25 gram biks (korrels) per kg konijn per dag , onbeperkt hooi en afwisselend wat groenvoer. (bv wortel, wortelloof, witlof, appel, paardebloemblad, gras (geen gemaaid gras) o.i.d. Geen koolsoorten zoals rode- witte , chinese of savooiekool. wel bloemkoolblad of andijvie. dit alles met mate en het konijn langzaam laten wennen aan iets nieuws door kleine stukjes te geven en kijken hoe deze daarop reageert. Overdosis groen kan gas en diaree veroorzaken met alle gevolgen van dien. In de natuur beginnen konijnen op de leeftijd van een paar weken al met knabbelen aan planten.

Huiskonijnen kunnen al jong probleemloos aan groenvoer gewend worden. De benodigde bacterien om groenvoer te verteren moeten gevormd worden. Daarom moet groenvoer opgebouwd worden. De meeste jonge konijntjes uit de dierenwinkel zjn geen groenvoer gewend. Daarom het beste aan deze konijntjes de eerste week geen groenvoer geven en weinig biks maar veel hooi. Hierdoor wordt de darmbeweging gestimuleerd en wordt zachte ontlasting voorkomen. Groenten die niet gegeven mogen worden zijn o.a.: bieslook, prei, ui, knoflook, bonen, erwten, rabarber, vaste kool en aardappelen. Gras is altijd het belangrijkste voedsel geweest van konijnen.

Gras is daarom bijzonder goed groenvoer, er moet goed op gekauwd worden wat het afslijten van de kiezen tengoede komt. Maar ook aan gras moet een konijn wennen! Het eerste jonge gras wat in het voorjaar opkomt is zeer eiwitrijk en kan voor darmproblemen zorgen. Gras mag niet vervuild zijn door andere dieren, omdat dit voor wormen in het lichaam kan zorgen. Verder mag het gras niet bespoten zijn met pesticiden zoals antischimmel of mosverdelger of bestrooid zijn met kalk. Gemaaid gras geven gaat broeien in de maag en wordt gasvorming!