Konijn & Misverstanden

Share Button

 

 

Een konijn is een leuk knuffeldier voor een kind…. Een konijn is absoluut niet geschikt voor zeer jonge kinderen. Konijnen zijn nl. prooidieren die er niet van houden om opgepakt en rondgedragen te worden. Vooral kinderen willen graag een konijn pakken en knuffelen, wat voor de meeste konijnen zeer beangstigend is. Door die angst zal het gaan bijten, krabben en rare bewegingen gaan maken om los te komen. Daarnaast raakt het fragiele bottenstelsel van een konijntjete gemakkelijk gekwetst door verkeerd of te stevig vasthouden van een kind.

Een konijn kan goed in een klein kooitje of lage kooi met plastic kap leven.. Een konijn is van oudsher een dier met een groot leefgebied. Hierdoor hebben ook de konijnen die als huisdier gehouden worden een grote leefruimte nodig, met veel bewegingsvrijheid daarbuiten. Het mag daarom nooit de bedoeling zijn een konijn altijd in een kooi of een hokje te laten. Niet voor niets zijn de achterpoten van een konijn krachtig ontwikkeld, zodat ze hoog er ver kunnen springen en hard kunnen rennen. Konijnen te klein huisvesten en weinig bewegingsruimte geven leidt tot botontkalking, zwakke spieren en vergroeide rugwervels.

Een konijn kan mensenvoedsel of (konijnensnoep) eten… Konijnen hebben een zeer gevoelig, uitgebalanceerd darmstelsel, niet vergelijkbaar met dat van de meeste zoogdieren, waardoor ze aangepaste voeding nodig hebben. Verkeerde voeding leidt tot verstoorde darmfolra waardoor gezondheidsproblemen ontstaan. Konijnensnoep bevat veel koolhydraten, die de blindedarmfolra verstoren. Daarom kan konijnensnoep, anders dan op de verpakking staat aangegegeven, schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo kunnen ook de knaagstenen achterwege gelaten worden. Deze stenen bevatten kalk/calcium wat een konijnenlichaam onbeperkt opneemt en wat er door de nieren weer uit moet komen. Hierdoor ontstaan blaasproblemen zoals blaasstenen. Beter daarom een tak in het konijnenverblijf leggen waar ze op kunnen knagen. (eik, berk, wilg etc. geen dennenhout!)

Pas op voor knaagstenen!

Knaagstenen/likstenen/zoutstenen    zijn bij dierenzaken te koop. Op de verpakking schrijft de fabrikant dat het goed en  gezond is voor knaagdieren en konijnen.. Knaagstenen zouden ook nodig zijn voor het goed afslijten van de tanden.

Niets is minder waar!

Tanden van een konijn    slijten niet op een knaagsteen. Als de tanden van een konijn goed staan, slijten de ondertanden op de    extra stifttandjes die speciaal voor dit doel achter de boventanden zitten. De boventanden vallen een stukje over de ondertanden, en slijpen zichzelf terwijl het konijn op voedsel kauwt. Als het konijn een verkeerde beet heeft blijven de tanden doorgroeien, al geef je nog zoveel knaagstenen. Tanden door de dierenarts laten afslijpen of laten verwijderen is dan de enige optie.

De zogenaamde gezonde mineralen, die grotendeels uit calcium bestaan, zijn ronduit gevaarlijk voor de gezondheid van je konijn. Er is bijvoorbeeld vaak tot 20% Calcium    toegevoegd terwijl een konijn beslist niet meer calcium mag dan de hoeveelheid die al in het    groen- en droogvoer zit. Zelfs bevatten veel droogvoeren al teveel calcium en kunnen blaasproblemen veroorzaken.

Extra calcium verlaat, in tegenstelling tot bij andere zoogdieren, direct via    nieren en blaas het lichaam, en slaat als een dikke drab neer in de    blaasproblemen worden gevormd, en na verloop van tijd kan het gebeuren dat je konijn niet meer  kan plassen. Grotere ellende kun je je bijna niet voorstellen. Een spoedoperatie kan nodig zijn.

Dus: 1. Een knaagsteen zorgt niet voor afslijting van de tanden  2. Een knaagsteen kan wel grote blaasproblemen veroorzaken.

Als je konijn je lief is geef je het nooit een knaagsteen. Had je al een knaagsteen gegeven voordat je dit las, gooi die dan liever direct in de vuilnisbak.

bron: http://www.konijnen.nl van Maryo van den Berg.