Koppelen: Methodes

Share Button

4647471550_87b8880575_z

Een vruchtbaar koppel samenhouden is dierenmishandeling, zelfs als de jongen zouden gewenst zijn. Een gedekte voedster duldt geen ram in haar nabijheid, wat dus garant staat voor een maandje stevige ruzie. De voedster wordt wel onmiddellijk na de bevalling opnieuw gedekt, wat zowel voor de voedster als voor de jongen erg belastend is. De voedster is dragend en zogend, wat voor haar organisme een zeer zware belasting is en de jongen zullen te vroeg op eigen benen moeten staan. Dit leidt tot hoge sterfte bij de jongen en ook de moeder zal op deze manier geen lang leven beschoren zijn.

Konijn + cavia is niet aan te raden. Ze ‘verstaan’ elkaars taal niet en het konijn kan de cavia ook verwonden met zijn sterkte achterpoten (stampen). Cavia’s zijn nu eenmaal niet zo behendig.

Er zijn verschillende koppelmethodes. Hieronder staan ze in het kort omschreven.

Manier 1: Neutraal terrein
Op neutraal terrein de konijnen samen zetten, begin kort (10 minuutjes), en als het goed gaat elke dag steeds langer, als ze niet meer vechten gewoon zo lang mogelijk samen laten zitten, tot je het vertrouwen hebt dat ze samen goed zullen gaan in het hok. Je kunt ze gerust meerdere keren per dag bij elkaar zetten (wel 2 of 3 keer).

Manier 2: Gelijk samen zetten
Op goed geluk de konijnen samen in het nieuwe verblijf zetten. Bij ons heeft dat bij 1 koppeltje gewerkt, die vonden elkaar gelijk zo lief dat we ze vanaf het begin samen hebben laten zitten. Sommige konijnen vechten hier echter te erg voor, deze konijnen moeten in stappen gekoppeld worden op manier 1 en/of 3.

Manier 3: Koppelen onder stress
Bij sommige konijnen wil het maar niet klikken. Nou is er een manier die soms als laatste poging gebruikt kan worden, als je konijnen maar blijven vechten. Dit heet koppelen onder stress.
Je stopt beide konijnen in een (dichte) doos en doet iets stressvol. Bijvoorbeeld stofzuigen om de doos heen, de doos op een centrifugerende wasmachine zetten, een rondje met de auto rijden, of iets anders stressvol. Doe dit ongeveer een kwartiertje. Na de stress haal je beide konijnen uit de doos en zet je ze zomaar eventjes samen. Ze zullen nog zo onder de indruk zijn dat ze niet gelijk gaan vechten. Daarna haal je ze weer uit elkaar. Het koppelen onder stress zorgt dat ze goede herinneringen aan elkaar krijgen, tijdens te stress zochten ze immers steun bij elkaar. Je moet zorgen dat ze veel goede momenten samen krijgen, dan accepteren ze elkaar op een gegeven moment als het goed is wel.

Om de bovenstaande koppelpogingen nog wat makkelijker te maken als het niet wil kun je ook zorgen dat allebei je konijnen hetzelfde ruiken. Parfum moet je hier niet voor gebruiken omdat het huidirritaties kan veroorzaken, maar vanille essence (wat ook gebruikt word bij het koken/bakken).