Koppelen: Gedrag

Share Button

k1rv40

Combinatie konijn-cavia ziet er mss op het eerste oog schattig uit maar ze verstaan elkaar niet en ze hebben ieder meer aan een soortgenoot om lief en leed mee te delen!

 

Wat voor gedrag kun je verwachten tijdens een koppeling, en wat betekend het?

Achtervolgen
Dit doen de konijnen als ze de dominantie wil bepalen. Het ene konijn wil op het andere konijn rijden, en daardoor ontstaat er een achtervolging.

Op elkaar rijden
Konijnen rijden op elkaar om te laten zien wie de baas is. Zowel de ram kan op de voedster rijden, als de voedster op de ram, en ook rammen rijden op elkaar en voedsters rijden op elkaar. Dit heeft dus gewoon te maken met het bepalen van de rangorde.

Bijten
Bij elke koppeling word er wel eens gebeten. Als het zomaar wat plukjes haar zijn is dit echter niet erg. Als het echt een vechtpartij word moet u wel ingrijpen.

Vlinderen (draaien om elkaar heen)
Dit gaat meestal vooraf aan een vechtpartij. De konijnen draaien om elkaar heen, dit zijn meestal konijnen die ongeveer gelijk zijn in dominantie, en zij willen elkaar dan berijden.

Vechten
Als de konijnen echt rondrollen, de haren in het rond vliegen en ze hard bijten moet u tussen beiden komen. Let wel op! Een konijn dat vecht ziet niet waar hij in bijt, en zo kan u lelijke wonden aan uw handen krijgen! Het is daarom beter om (oven)handschoenen te dragen.

Knorren
Dit doen konijnen als ze niet tevreden zijn of zich bedreigd voelen. Het betekend “blijf uit mijn buurt”

Stampen
Dit doen konijnen als ze bang zijn, als er gevaar is. Dit kan dus ook bij een koppeling voorkomen.

Negeren/onverschillig gedrag
Dit is geen slecht teken. Meestal slaat dit gedrag op een gegeven moment om in nieuwschierigheid, en gaat de koppeling goed! Konijnen doen vaak onverschillig als ze de ander aan het pijlen zijn, als ze aan het inschatten zijn hoe het andere konijn is.

Nieuwsgierig/ Snuffelen aan elkaar
Dit is een goed teken! Jouw konijnen tonen interesse in elkaar, en willen elkaar beter leren kennen!

Elkaar wassen
Het wassen van elkaar is een goed teken. Het wassen op de kopjes, of het aanbieden van een kopje zodat het andere konijn gaat wassen heeft te maken met onderdanigheid. Als je konijnen bij een koppeling elkaar wassen, dan gaat het de goede kant op!

Relaxed gedrag/Languit liggen/zichzelf wassen
Het konijn voelt zich op zijn gemak in de omgeving, en dus ook met de partner! Dit is een goed teken!

image1