Konijnenziekte: RHD1 en RHD2

Share Button

Dodelijk konijnenvirus treft ook West-Brabant: “Meerdere meldingen per week”

(VHS1/RHD1  -VHS2/RHD2)

BREDA – Konijnen die kerngezond lijken, maar plotseling dood omvallen, het RHD2-virus dat de konijnenziekte VHD veroorzaakt, eist steeds meer slachtoffers onder tamme konijnen. De dieren kunnen na een bloedneus binnen een paar uur overlijden. Vaak zijn er helemaal geen symptomen zichtbaar.

Ook in West-Brabant steekt het virus de kop op. “We krijgen inmiddels meerdere meldingen per week”, zegt Carolien Buck, dierenarts bij Dierenziekenhuis Breda. “We hebben sterke vermoedens dat het gaat om het virus, maar zeker weten doen we het niet. Daarvoor moet sectie worden verricht op de konijnen”.

Sinds begin dit jaar is het virus ook in Nederland aanwezig en eist het na een rustige periode de laatste tijd weer meer slachtoffers.

Volgens Buck komt het voor dat hele konijnenfamilies binnen een week zomaar komen te overlijden. Onduidelijk is nog hoe het virus zich precies verspreidt, waardoor het voorkomen van besmetting moeilijk is. Wilde konijnen kunnen een rol spelen, maar insecten als vliegen worden sinds kort ook als vermoedelijke ziektedragers gezien.

De enige oplossing is om konijnen te vaccineren. Juist daar ligt een probleem, stelt Buck: “Vaccinaties zijn lastig te verkrijgen, omdat het virus normaal niet in Nederland voorkomt. We moeten het middel daarom importeren vanuit Frankrijk en Spanje.” Ook andere dierenklinieken hebben moeite om aan het middel te komen. De producent kan de vraag inmiddels niet meer aan.

Bovendien is het gevaar na inenting nog niet helemaal geweken: “Het duurt een week voordat de vaccinatie effect heeft, dus een konijn kan dan alsnog sterven”. Net als haar collega in de Drechtstreek eerder deze week, roept de dierenarts op om konijnen inenten.

Toch is het niet de bedoeling dat eigenaren nu massaal naar de dierenarts gaan. “Als er honderd konijnen voor de deur staan kan dat juist een risico vormen voor besmetting. We willen daarom op afspraak maximaal tien konijnen per keer enten”, zegt Buck. bron: http://bndestem.nl

De ziekte Viraal Haemorragisch Syndroom is een zeer besmettelijke ziekte die voor het eerst in 1982 in China is beschreven. In 1990 is de ziekte ook in Nederland beschreven en in dat jaar zijn er ook nogal wat konijnen gestorven aan VHS. Het virus is alleen besmettelijk voor konijnen. De ziekte doet zich vooral voor tijdens de lente en de herfst. Konijnen die geïnfecteerd zijn hebben last van stuiptrekkingen, inwendige bloedingen, ademen onregelmatig, zijn slap, vertonen krampen, schreeuwen soms, knarsen met de tanden en gaan in de regel zeer snel dood.

Omdat de ziekte zo snel fataal is, is het bijna niet mogelijk de zieke konijnen te behandelen. Het doel moet dan ook zijn de ziekte te voorkomen. Daarvoor is een goede hygiëne vereist. De kooi moet regelmatig verschoond worden en contact met wilde konijnen voorkomen. Daarnaast kunnen de konijnen voor dit virus ingeënt worden. Dit hoeft slechts 1 keer per jaar  via de coctailenting van Nobivac RHD-Myx
Ook is het af te raden om gras of ander groenvoer te plukken waar mogelijk besmette konijnen aan hebben gezeten of overheen hebben geplast of gepoept. Dan breng je het virus sowieso mee.

!!! Sinds december 2015 is er een variant van het virus RHD1 opgekomen in Nederland en verspreid het zich langzaam aan in alle provincies. Het gaat om de variant RHD 2.

Symptomen:

Een konijn dat geïnfecteerd is met de klassieke variant van het virus zal veelal binnen 24-48 uur sterven. Bij RHD2 bedraagt deze termijn gemiddeld 3-5 dagen. In beide gevallen zien we soms (acute) benauwdheid, koorts, bloedingen en zenuwverschijnselen vlak voordat het konijn overlijdt. Daarnaast kan bij RHD2 een meer chronisch ziektebeeld gezien worden waarbij het konijn gedurende langere periode algemeen ziek kan zijn.  Vaak is er echter niets te zien aan konijnen met deze ziekte totdat ze acuut ziek worden en vrijwel meteen daarna sterven.

We kunnen onze konijnen hier preventief voor inenten naast de normale coctailenting die ze jaarlijks krijgen. Er zijn meerdere entstoffen vanuit het buitenland naar Nederland gehaald en deze worden tot nu toe alleen uitgegeven van de apotheek faculteit Utrecht. Het gaat om de entstoffen Cunipravac ( boostering na 6 weken ) en Cunivak (boostering na 3 weken). De enting zou ze een half jaar beschermen maar mogelijk wordt dit als 1 jaar vastgesteld in de bijsluiter. De entstof Filavac zit eraan te komen en als deze 1 x geënt wordt is deze vervolgens een half jaar werkzaam. Het wachten is nu op een coctail waar deze enting aan toegevoegd gaat worden. (24-05-2016)