Konijnen Ziektes

Share Button

 

Een EHBO-doos voor konijnen is voor elke konijneneigenaar van het grootste belang.
Vaak wordt een konijn ’s nachts of in het weekend ziek. En even zo vaak is er precies op dat moment geen konijndeskundige dierenarts te bereiken. Met de juiste spullen in huis kunt u zelf direct actie ondernemen tot u bij een konijndeskundige dierenarts terecht kunt.

Stichting KonijnenBelangen heeft een EHBO-doos speciaal voor konijnen samengesteld. Deze EHBO-doos bevat de benodigde middelen die een konijneneigenaar in huis moet hebben voor noodsituaties en/of situaties waarin de dierenarts niet bereikbaar is.

De EHBO-doos kost € 79,95 inclusief verzendkosten voor verzending binnen Nederland. Voor verzending naar het buitenland wordt het bedrag met € 6,05 verhoogd.
Bent u donateur, dan krijgt u € 5,00 korting!   www.konijnenbelangen.nl  winkel

INHOUD EHBO-DOOS

Calendulan zalf – bij verwondingen
Carprofen drops - bij pijn
Cisaral drops - bij gas en verstopping
Convalescence support – dwangvoeding
Critical Care – dwangvoeding
Darmkrampdruppels - bij gas
Laxulon - bij verstopping
Norit - bij vergiftiging
ORS (Oral Rehydration Salt) - om uitdroging tegen te gaan
Potjes babyvoeding 1e wortelhapje – dwangvoeding
Injectiespuitjes zonder naald

Van alle medicijnen is een gebruiksaanwijzing bijgesloten. Ook bevat de EHBO-doos een boekje met de meest voorkomende konijnenziekten, hun symptomen en in te zetten behandeling.

Ziek zijn kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat het door genetische aanleg komt. Dit kan niet erfelijk zijn, bijvoorbeeld door ondervoeding van de moeder of wel erfelijk. Dit kan zowel zichtbaar zijn bij de geboorte of op latere leeftijd pas ontdekt worden.
Ook omgevingsfouten kunnen een oorzaak zijn van ziek worden. Een verkeerde temperatuur, te weinig zuurstof, een te vochtige omgeving. Maar vooral verkeerde huisvesting is vaak een oorzaak; een te klein verblijf, een slecht geventileerde kooi, een slechte hygiëne, verkeerde bodembedekking een te warme of koude standplaats, tocht en vocht kunnen de oorzaak zijn van ziektes.
Voedingsfouten komen ook veel voor. Er wordt te veel voer gegeven of de verkeerde soort voer. Maar ook plotseling veranderen, niet volledig of verkeerde voeding, beschimmeld of rottend (groen)voer, bevroren groenvoer en het vergeten om het konijn water of voer te geven kan een oorzaak zijn van ziekten.

Vergiften kunnen een konijn ook ziek maken. Denk hierbij aan het eten van slakkenkorrels of rattengif maar ook planten waar een konijn niet tegen kan. Vergiften kunnen langzaamwerkend zijn of juist snel. Tegenwoordig is er ook steeds meer bekend over tumoren bij konijnen. Dat zijn woekeringen van cellen. Soms goedaardig, als het in een geïsoleerd gebied is, maar soms ook kwaadaardig.
Trauma’s komen ook voor bij konijnen. Dit kunnen geestelijke trauma’s zijn zoals het ontzeggen van rust of beweging, of lichamelijk zoals botbreuken en kneuzingen.

Parasieten komen ook veel voor. Virussen kun je het best genezen door goede verzorging en het bestrijden van bijkomende klachten en infecties. Bacteriën kunnen bestreden worden met antibiotica. Verder zijn er nog schimmels, gisten, protozoën en wormen die je konijn ziek kunnen maken.

 

Wanneer is je konijn nou precies ziek?

Veel mensen zijn hier onzeker over. Wanneer moet je afwachten, wanneer ingrijpen?

Konijnen zijn prooidieren. Een prooidier zal niet snel signalen afgeven wanneer het zich ziek voelt of pijn heeft. Bij een konijn moet je daarom op subtiele dingen letten.

Als je je konijn goed kent is het makkelijker te merken of het iets mankeert. Gedragsverandering, ook al is het weinig, kan op een gezondheidsprobleem wijzen. Komt je konijn altijd blij naar je toe rennen als het je ziet en nu niet? Dan is dat een signaal. Laat het zich altijd graag aaien, maar vlucht het nu voor je weg? Ook dat is een signaal. Valt het dier nijdig naar je hand uit terwijl het altijd graag geaaid wordt, dan kan dit een signaal van pijn zijn.

Wanneer je denkt dat je konijn iets mankeert is het verstandig om, als je je konijn buiten in een hok woont, het direct naar binnen te halen. Ongeacht het jaargetijde en temperatuursverschillen van buiten naar binnen. Een ziek konijn kan onderkoelt zijn en heeft dan een deken nodig en een kruik om zich aan te warmen. Onderkoeling van je konijn is nog ernstiger dan koorts en kan zelfs dodelijk zijn! De lichaamstemperatuur van een konijn mag niet lager worden dan 38°C. Hoger dan 39,8°C betekent koorts. Ook dan mag je konijn beslist niet buiten blijven.

Algemene signalen die wijzen op een gezondheidsprobleem bij je konijn zijn:
- Zware, diepe ademhaling, of een piepend geluid bij het ademen
- Met het kopje achterover zitten
- Geen trek hebben in eten of een snack
- Heel stil in een hoekje zitten en niet reageren op geluiden of beweging van buitenaf
- Het kopje scheef houden
- Staande oren laten hangen, hangende oren van het hoofd of achterwaarts houden
- Steeds met de kop schudden zonder dat van vrolijkheid sprake is
- Vaak aan de oren krabben
- Omrollen bij het wassen

Tekenen van pijn zijn:
- Een abnormaal gebogen zithouding
- Alert zijn, maar niet willen bewegen
- Traag en/of met grote moeite bewegen
- Lusteloos/ongeïnteresseerd zijn
- Trillen
- Hyperventileren, hijgen
- Kreupel lopen
- Ongewone of plotselinge agressie
- Niet eten en/of drinken
- Tandenknarsen
- Zich verstoppen (indien niet normaal), naar een hoek gaan zitten kijken
- Geen interesse in wat er om zich heen gebeurt
- Grommen of ‘gillen’ bij beweging, aanraking of zonder aantoonbare reden
- Zichzelf niet meer verzorgen
- Veel tijd nodig hebben met eten
- Voedsel uit de mond laten vallen

Naar de dierenarts!
Alles wat hierboven genoemd wordt is een reden om actie te ondernemen. Een dagje afwachten ‘om te zien of het morgen beter gaat’ kan fataal zijn voor je konijn. Zoals gezegd geeft een prooidier zeer weinig signalen af. Als bovengenoemde signalen gezien worden loopt je konijn al langer met een gezondheidsprobleem. Een direct bezoek aan de dierenarts is dan van het allergrootste belang.

© Maryo van den Berg