Konijn & Zintuigen

Share Button

Veel konijnenhouders zijn benieuwd hoe de wereld er uit ziet door de ogen van hun konijn. Waarom is het zo moeilijk voor mijn konijn om eten te vinden als het recht voor zijn neus staat? Waarom schrikt mijn konijn zo snel als ik de kamer binnen loop met een tas of doos in mijn handen? Kan mijn konijn kleuren zien?

Het eerste dat je moet weten is dat het zicht van een konijn compleet anders is dan jouw eigen zicht. Onze ogen staan vooraan in ons hoofd, en die van konijnen zitten aan de zijkanten.  Doordat onze ogen aan de voorkant zitten zien wij bijvoorbeeld goed diepte. Ook zien wij in kleur, wij kunnen namelijk 3 kleuren zien, rood, geel en blauw. Aan de andere kant is het zicht van een konijn zo ontworpen dat hij snel en goed kan zien of er vijanden aankomen, vanuit bijna elke hoek. De ogen staan hoog en aan de zijkant van het hoofd, waardoor een konijn bijna 360 graden kan zien, en zelfs ook boven het hoofd kan kijken. Ze kunnen ook vijanden in de lucht heel snel waarnemen. Daarom mag je je hand nooit van bovenaf onverwacht in de kooi steken, want het konijn kan denken dat het door een roofvogel wordt bedreigd en in paniek raken.

Konijnen reageren gevoelig op fel licht omdat hun pupillen zich maar weinig kunnen vernauwen. Als je het konijn wilt fotograferen , zorg dan dat je de flitser niet op de ogen van het konijn richt.  Konijnen zijn vaak verziend, wat verklaard waarom ze snel kunnen schikken van een overvliegend vliegtuig, zelfs als zijn menselijke baasje het nauwelijks kan zien.

De prijs die konijnen betalen voor dit grote zichtveld is een kleine blinde vlek recht voor het gezicht. Maar zijn neusje aan de voorkant en grote oren compenseren dat weer. Wil een dier zijn zicht goed scherp kunnen stellen dan is er een deel nodig wat beide zichtsvelden overlappen. Konijnen hebben dit dus niet. Konijnen zien objecten die dicht bij zijn driedimensionaal. Als je konijn zijn kopje scheef houd en je vanaf de zijkant aankijkt, dan is dat voor een konijn recht aankijken.

Hoe zit het met kleuren? Gedragsonderzoek uit 1970 wijst uit dat konijnen een beperkt aantal kleuren zien. Ze zien in de kleuren blauw en groen. Ze zien deze kleuren misschien niet zoals wij ze onderscheiden, maar ze kunnen wel onderscheid maken tussen deze twee kleuren.

Konijnen kunnen wel veel beter in schemer zien dan mensen kunnen. Ze zien als het schemert minder helder dan bij vol daglicht, maar nog steeds redelijk goed.

Nu vraag je je misschien af of jouw konijn je helder kan zien, of alleen maar een grote, wazige vlek ziet?  Een konijn ziet je niet zo scherp als je zelf ziet. Maar toch vormt hij een beeld van jou, waarbij hij gebruikt maakt van zijn zintuigen. Hij onthoudt jouw vorm, jouw stem, jouw bewegingen en geur. Zo kan jouw konijn je toch herkennen, zolang je maar niet met een tas of grote doos binnen komt lopen, die jouw voor hem zo bekende vorm helemaal veranderd!

Ik hoop dat dit artikel duidelijk maakt wat jouw konijn kan zien en waarom konijnen soms zo snel kunnen schrikken. Als je iets op te merken of toe te voegen hebt aan dit artikel kun je dat ons altijd even laten weten.

Ook hebben konijnen een uitstekende neus. Als ze voedsel zoeken , volgen ze gewoon hun neus. Omdat de neus altijd in beweging is, kan het konijn geuren nog beter identificeren. Het dier kan zelfs de kleinste geurmolekulen waarnemen. Ook contact met mensen en met soortgenoten vindt via de fijne neus plaats. Het neusslijmvlies is bijzonder gevoelig. Daarom kun je beter geen stoffig hooi in de kooi leggen. Een droge lucht en chemische geurstoffen ( schoonmaakmiddelen en parfum) prikkelen het gevoelige neusje: probeer de zo onaangename prikkels dus te voorkomen.

Het gehoor van de konijnen is bijzonder goed. De dieren kunnen hun oorschelpen onafhankelijk van elkaar bewegen en draaien zodat ze in staat zijn de zachtste geluiden op te vangen. Hangoren zijn duidelijk in het nadeel, want het is bewezen dat zij slechter horen dan konijnen met rechtopstaande oren. Houdt dus rekening met het gevoelige gehoor en bespaar je konijnen herrie en geluiden met een hoge frequentie, zoals de deur in het slot knallen, schreeuwen en gillen, de radio of tv hard zetten. Konijnen die plotseling met lawaai geconfronteerd worden raken in paniek. Dit kan levensgevaarlijk zijn als ze bijvoorbeeld tegen een glazen door lopen. Leg vooral aan kinderen uit dat ze een konijn rustig en langzaam moeten benaderen.

Orientatie via de tastharen:
De tastharen van het konijn zitten aan weerszijden van de gespleten bovenlip, op de wangen en boven de ogen. Ze komen qua lengte ongeveer overeen met de lichaamsbreedte van het dier. Het konijn registreert elke aanraking via zeer fijne tastzenuwen. Dankzij de tastharen kan het konijn zijn weg in een donkel hol vinden. Bovendien helpen de tastharen het dier nergens tegenaan te botsen. Deze haren zijn voor het konijn een uiterst belangrijk hulpmiddel bij de orientatie, je mag ze dus beslist nooit afknippen! Leg ook kinderen uit dat het trekken aan de tastharen het konijn veel pijn doet en dat ze dat daarom nooit mogen doen.

Het is bekend dat konijnen echte lekkerbekken zijn. Door de smaakpapillen die zich in de mond- en keelholte bevinden, kan het dier zoet, zuur, bitter en zout onderscheiden. Konijnen zijn dol op zoetigheid, maar laat je daardoor niet verleiden het dier chocolade of koekjes te geven. Dit zou ernstige problemen met de spijsvertering tot gevolg hebben. Bittere stoffen zoals in leeuwentand, vindt het konijn niet erg. Giftige planten kunnen de dieren ten gevolge van domesticatie niet meer aan de hand van hun smaak herkennen. Daarom mag je nooit op het instinct van je konijn vertrouwen en moet je van te voren alle giftige planten uit de omgeving van het dier verwijderen.