Tijdens warme en broeierige tijden in de zomer moet men zeer goed letten op de eventuele plakpoep of andere resten van uitwerpselen in de vacht en bij de achterpoten en staart en rond de anus. Hierin legt de groene vlieg eitjes die binnen enkel uren maden worden en die zich gaan voeden met in eerste instantie poep en daarna wondjes maken in de huid en zich zo naar binnen gaan eten bij het konijn.
De maden scheiden een giftige stof af die bloedvergiftiging veroorzaakt en het konijn sterft snel.

Het konijn zo snel mogelijk meerdere keren na elkaar schoonwassen en vervolgens met pincet de resterende maden eraf halen. Dan het konijn zo snel mogelijk injectie of oraal Baytrill geven, pijnstiller en Ivermectine . De wonden insmeren met honingzalf en het konijn dwangvoeren als deze niet zelf eet. Het konijn binnenhouden tot de wonden weer genezen zijn.

In het beginstadium kan het konijn met spoed naar de dierenarts worden gebracht voor een injectie. Let wel op: elk uur telt!!
Het konijn dat de ziekte heeft is vaak lusteloos en heeft jeuk aan de achterhand en rondom de staart en anus.

Als je Sebacyl (Bayer) in huis hebt kun je hiervan een badje maken (verdund) en het konijn er met z’n achterwerk in laten baden. De maden zullen dan snel loslaten. 0.1 ml per 5 liter water.

Groene vlieg legt eitjes op kadavers , wondjes en vieze achterwerken van dieren.

Anti-Myiasis van Beaphar voorkomt dat de eitjes uitkomen en maden worden die het konijn aanvreten en naar binnen gaan.